Полезна информация

Вие току що сте си купили прекрасно ново бельо и искате да го запазите възможно най-дълго време в добро състояние. С подходящите грижи и следвайки нашите съвети, можете да удължите живота на вашата нова придобивка.

Бельото е деликатна част от нашето облекло и тъй като то е един вид нашата „втора кожа“, грижата за него е от особена важност. Повечето хора бързат да изрежат етикетите от сутиена или бикините си – дали защото с тях не изглежда секси, или защото просто са дразнещи. Но ние ви съветваме, преди да ги изхвърлите завинаги, прочетете инструкциите за пране и поддръжка.

Също така можете да поискате съвет от консултантите в магазина, как да се грижите за бельото, което си купувате от тях. Най-честият съвет, който ще получите, е да перете бельото на ръка, независимо от материала, защото това е най-щадящият метод, но все пак погледнете инструкцията от производителя. Ще откриете, че някои тъкани могат да устоят на машинно пране, което от своя страна спестява от Вашето време.

 

Грижа за бельото - стъпка 1
Стъпка 1 – грижа за бельото

 Изперете новото си бельо, преди да го облечете за пръв път. От хигиенна гледна точка, а и да се премахнат потенциални остатъци от химическо третиране, е добре да изперете новото бельо.

 

Грижа за бельото - стъпка 2
Стъпка 2 – грижа за бельото

Накиснете дрехите за не повече от 1/2 час в лек перилен препарат. В зависимост от това къде живеете, марките и типовете препарати могат да се различават, но изберете този, който лесно се разтваря. Смесете препарата с вода, преди да поставите бельото. Уверете се, че прахът се е разтворил или може да се окажете с петна по сутиена или бикините.

Грижа за бельото - стъпка 3
Стъпка 3 – грижа за бельото

Не смесвайте цветното с бялото бельо. Да, това е основно правило, но се оказва, че все още го правим, когато ни домързи – накисваме всичкото си бельо наведнъж и после се ядосваме, когато чисто бялата ни дантела е придобила античен ръждив цвят.

Грижа за бельото - стъпка 4
Стъпка 4 – грижа за бельото

Преди пране премахнете всякакви катарами и други метални елементи, които могат при съприкосновение с вода да отделят ръжда или друго оцветяване.

Грижа за бельото - стъпка 5
Стъпка 5 – грижа за бельото

Изперете внимателно подплънките. Обърнете внимание на областите, в които най-много се потите. Уверете се, че сте ги изпрали добре или може да си причините някои неприятни обриви следващия път, когато носите сутиена си.

Грижа за бельото - стъпка 6
Стъпка 6 – грижа за бельото

Не изтисквайте с извиване сутиена или подплънките при пране, тъй като това ще деформира формата. Просто ги притиснете внимателно. Сложете чашката на сутиена в средата на една длан и използвайте юмрука си от другата ръка, за да я притиснете, това ще оттече водата, без да смачка чашките.

 

Грижа за бельото - стъпка 7
Стъпка 7 – грижа за бельото

Изплакнете добре перилния препарат! Това е нещо, на което повечето хора не обръщат внимание. Прахът отслабва влакната на материала и като не се изплакне добре, ускорява ерозията. В следващия момент ще забележите, че любимият ви секси дантелен сутиен не е толкова стегнат, както преди.

 

Грижа за бельото - стъпка 8
Стъпка 8 – грижа за бельото

Прострете бельото без да го защипвате със щипки, ако е възможно. Ако все пак трябва да се използват щипки, то внимателно защипете за презрамките или през средата. Не е препоръчително да защипвате за чашката, за да не получите нежелан отпечатък от щипка.

 

Грижа за бельото - стъпка 9
Стъпка 9 – грижа за бельото

Използвайте торбички за бельо, ако се налага да сушите вашите бикини или сутиен в сушилня за дрехи.

Грижа за бельото - стъпка 10
Стъпка 10 – грижа за бельото

Съхраняването на сутиените в оригиналната им форма е най-добрият начин за запазване на формата. Ако ги сгъваш или мачкаш, вероятно ще унищожиш формата на сутиена.

 

Използвани са материали от https://www.wikihow.com

Всъщност покупката на сутиен не е много лесна задача, макар на пръв поглед да ни се струва обратното. Налага се да се съобразим с много фактори! Първо трябва да се спрем на модел, цвят и десен, които харесваме. После да се съобразим с гръдната си обиколка, размера на чашката, модела сутиен, който е подходящ за бюста ни. Дали имаме нужда от “повдигане“ или друг ефект… И често допускаме цял куп грешки. Добрата новина е, че те са напълно поправими. Вижте как:

1. Ако сте избрали неподходящ размер

Това се случва на повечето жени. Някои избират сутиени с твърде голяма гръдна обиколка за сметка на много малка чашка. Винаги преди да излезете на пазар за сутиени, премерете гръдната си обиколка, за да избегнете неточностите, които по-късно биха ви създали дискомфорт. А що се отнася до размера на чашката – не се страхувайте да пробвате един размер по-голяма (ако досега упорита сте залагали на чашка С, то е време да се видите с чашка D).

2. Не избирайте сутиена си по чашката

Преди всичко подбирайте сутиените си според гръдната обиколка, след това обърнете внимание на чашката.

3. Изхвърлете старите сутиени

Колкото и да се чувствате привързани към сутиен, който сте купили отдавна и все още харесвате, ще трябва да го замените с нов. Сутиените си имат нещо като “срок на годност“, чиято продължителност зависи от това колко често ги носите. В повечето случаи е около една година.

4. Сутиенът не е менгеме

Не закопчавайте сутиена на най-вътрешната кукичка. Отново ви напомняме: ключът е в подходящия размер. Трябва да се чувствате комфортно, закопчавайки сутиена както на най-вътрешната, така и на най-външната кукичка.

5. Закопчалката не бива да се вдига нагоре

Ако закопчалката се вдига нагоре, това е сигнал, че не сте избрали правилния размер.

6. Съобразявайте сутиена с облеклото си

Може би желанието ви е да носите еднотипен модел сутиени, но това не винаги е правилен подход. Обърнете внимание на дрехите, които носите най-често и колко различно ви стоят с отделните модели сутиени. Съобразете се с кройката на тоалетите си и подберете няколко вида сутиени, които да подхождат на всичките ви дрехи.

7. Внимавайте с повдигащите сутиени

Ние дамите обичаме този тип сутиени, но истината е, че не всички имаме нужда от тях. Ако гърдите ви са добре оформени и нямат нужда от повдигане, не залагайте на “wonderbra” сутиените. За съжаление обаче повечето жени не могат да се похвалят със стегнат бюст и имат нужда от сутиен, който ще го повдигне и очертае.

8. Не носете един и същ сутиен два дни по ред

Това не е добре за продължителността на живота на сутиена. Носейки го всеки ден, вие го захабявате бързо и дори променяте формата му.

9. Не използвайте омекотител, когато перете сутиените си

Омекотителят разхлабва ластиците на бельото. По този начин също захабявате сутиените си. Перете ги само с препарат за пране, който не съдържа омекотител и ще им се радвате по-дълго време.

Използвани са материали от https://www.woman.bg

Ребека Апсан е модният експерт, който избираше бельото за любимите ни героини от „Сексът и градът“. Звезди като Анджелина Джоли, Мерил Стрийп и Линда Еванджелиста често посещават нейния магазин. Тя дори е написала книга със съвети как да изберем правилния сутиен.

Днес ще ти разкрием някои от съветите в нейната книга, която ще ти помогнат да избереш точния сутиен, с който да се чувстваш удобно.

Взимането на мерки

Много жени си купуват сутиени с размер, който биха искали да носят, а не с този, който наистина им става. И често се оказва, че им трябва по-малка чашка, отколкото обикновено си купуват. За да разбереш какъв сутиен да избереш, първо трябва измериш обиколките си. За целта сложи най-удобния си сутиен, в който няма никакви подплънки и не пристяга гърдите ти.

Подгръдната обиколка

Най-добре е някой друг да вземе мерките вместо теб, но можеш да го направиш и сама. Издишай напълно и постави шивашкия метър точно под гърдите. Той трябва да е поставен успоредно на пода. Тази обиколка ще определи първата цифра от размера на сутиена ти.

Гръдната обиколка и размерът на чашката 

След това е време да измериш гръдната си обиколка. Издишай и постави шивашкия метър върху най-изпъкналата част от гърдите. Той отново трябва да е поставен успоредно на пода. След като измериш гърдите си, намери обиколката си в таблицата

Трябва да направим важно уточнение – таблицата само може да те насочи, но не и да даде категоричен отговор какъв сутиен трябва да си купиш. Например, ако имаш тесен гръб, може би ще се нуждаеш от 1-2 размера по-голяма чашка, отколкото е показано в таблицата. А ако имаш по-широк гръб, вероятно ще трябва да вземеш поне един размер по-малка чашка.  Най-важното е да пробваш и да не се придържаш към един и същ размер цял живот. Трябва да приемем, че гърдите ни се променят и само 3-5 килограма разлика в теглото ни могат да се отразят на размера на сутиена. След като имаш някаква представа какъв размер да търсиш, време да се запътиш към магазина.

Как да пробваш сутиен

Подгръдната и гръдната обиколка са тясно свързани по начин, по който много жени не осъзнават. Чашката на 75C всъщност се различава от 80С и двете са С, но реално вторият сутиен е по-голям. Защо ли? Защото колкото по-голяма е подгръдната обиколка, толкова по-широка става чашката. Имай го предвид, когато пробваш сутиен. Когато отидеш в магазина, първо трябва да намериш идеалния размер, а след това да пробваш различни модели. Ето един примерен подход, който определено трябва да даде резултат, макар че може да отнеме време: Вземи два сутиена, които ти харесват, с размера посочен от таблицата – например 80А. След това вземи същите два сутиена или подобни с по-малка подгръдна обиколка, но по-голяма чашка – например 75Б. Третото пробване трябва да е със сутиени с по-малка подгръдна обиколка, но същата чашка като от таблицата – 75А. Четвъртото трябва да е с по-голяма чашка – 80Б. А последните два сутиена трябва да са с по-голяма чашка и по-голяма подгръдна обиколка – 85Б. Ако си минала през всички стъпки, вече трябва да си по-сигурна какъв е твоят размер.

Когато пробваш сутиен, трябва да поставиш закопчалката на най-външната кукичка. В зависимост от материята, сутиените могат да се разтегнат до цели 5 см, затова евентуално ще ти трябват останалите кукички.

Как трябва да изглежда идеалният сутиен:

Долната част на сутиена

Долната част на сутиената ти в областта на банела е основната част, която трябва да поддържа гърдите ти, а не презрамките. Сутиенът в тази част трябва да прилепва към тялото, но без да се впива в кожата ти. Вдигни ръцете си, наклони се надясно и наляво – сутиенът трябва да остане на място.

Трябва да можеш да провреш два пръста под закопчалката, но не повече. Ако са повече, задната част на сутиената ти съвсем скоро ще се качи нагоре и няма да ти удобно. Освен това не трябва да е сутиенът да е по-тесен и да се впива в тялото ти.

Чашката

Ако чашките се огъват или в тях има празно пространство – пробвай по-малка чашка.

Ако сутиенът се впива в тялото ти и гърдите и кожата ти „изскачат“ в областта на подмишниците – сутиенът е твърде малък.

Презрамките

Сутиенът не просто поддържа гърдите, но и ги повдига. Ето един лесен тест, с който да определиш дали размерът е правилен – намери средната точка между рамото и лакътя ти. Това е мястото, на което гърдите трябва да изпъкват най-много. Ако най-изпъкналата част е по-ниско – затегни презрамките, но запомни, че те не трябва да се впиват в кожата ти или да опъват нагоре задната част на сутиена.

Правилният размер сутиен може дори да извае горната част на тялото ти и да ти помогне да изглеждаш по-стройна.

Друго, на което да обърнеш внимание:

Ако гърдите ти видимо са с различни размери, заложи на класическия сутиен, в който могат да се пъхнат и вадят подплънки. Ако имаш широк гръб и малък бюст, съсредоточи се върху намирането на идеалната чашка, а долната част на сутиена може да ти е малко тясна. Единственото, което трябва да направиш, е да си купиш удължител за сутиен и проблемът ти е решен.

Използвани са материали от https://www.dama.bg

Обзалагаме се, че прането не е сред любимите ти дейности (нито пък на нас). Особено когато говорим за деликатни тъкани, които трябва да бъдат прани на ръка. Сред тях се нарежда и сутиенът. За разлика от нацапана тениска, можем да се изкушим да перем сутиените си по-рядко, защото все пак не се виждат. Но дали това не е голяма грешка? Днес ще ти представим мнението на експерти за това колко често трябва да перем сутиените и останалите дрехи.

Според дерматолога Джош Зайкнер трябва да перем сутиените след всеки 2-3 обличания, но средностатистическата жена го прави много по-рядко, защото не ѝ изглеждат толкова мръсни. Но няма значение дали сутиенът изглежда мръсен: „Материите, които имат по-близък допир до тялото, задържат повече пот, мазнина, мръсотия и бактерии, затова трябва да се перат по-често”, казва Зайкнер.

Средностатистическият човек отделя всеки ден 1 литър пот, 40 грама себум, 10 грама (или 2 милиарда!) клетки и 10 грама сол – и дори повече, когато спортува. И всичко това се пренася върху дрехите ви като „невидима” мръсотия.

Затова е препоръчително да следвате следната таблица за това колко често трябва да перете различните дрехи:

Сутиени: След 2-3 до 5 носения и след всяко, ако спортувате с него.

Бельо: След всяко носене.

Чорапи и чорапогащници: След всяко носене.

Спортно облекло и бански: След всяко носене.

Дънки: След 5-6 носения. Въпреки че някои казват, че дънките не е нужно да се перат, това не е съвсем вярно. Добре е да се перат рядко и със студена вода, но изпирането им след 5-6 носения помага да се запази първоначалната им форма. Един от директорите на дънките Levi пере своите на всеки 6 месеца.

Блузи: След 1-2 носения.

Рокли: След 1-2 носения. Клинове: След 1-2 носения.

Панталони и поли: След 3-4 носения.

Якета и сака: След 5-6 носения.

Палта: На всеки 2 месеца носене.

Пижами: След 3-4 обличания.

+ Бонус:

Чантите трябва да се почистват с антибактериална кърпичка всяка седмица.

Телефоните трябва да се почистват всеки ден.

Чаршафите трябва да се перат всяка седмица.

Матраците трябва да се почистват с прахосмукачка или пароструйка на всеки 6 месеца.

Възглавниците трябва да се перат на всеки 3 месеца.

Халатите се перат след 4 ползвания или поне веднъж седмично.

Четката за коса се почиства 1 път седмично

Използвани са материали от https://www.dama.bg

Когато лятото е в разгара си, време е да си изберете перфектния бански. 

Изборът на красив, стилен и подходящ бански от изобилие от стилове, цветове и модели, представени на пазара не е лесна задача. Важно е да се знаят не само модните тенденции, но какво точно е подходящо за вашия тип фигура.

Добре подбран модел може да покаже всяка дама в благоприятна светлина. 

Подходящ бански според фигурата

Как да изберем бански, подходящ за фигурата ни?

За да започнете, определете вида на фигурата, и най-важното справедливо – със своите предимства и недостатъци. Специалистите съветват жените трезво да оценят своите слабости, за да изберат бански, който да ги скрие.

Бански според типа фигура

Женска фигура като ябълка

Бански според фигурата
Жените с този вид фигура са доста закръглени, те може да имат и леко изпъкнал корем. Ето защо, идеалният вариант за бански е ретро. Високите бикини ще скрият обема на талията и визуално ще превърнат фигурата във форма на пясъчен часовник. По-добре е да вземете сутиен със затворени чашки, които добре ще поддържат гърдите. Ако бюстът е малък размер, вземете горнище с банели, за да създадете правилни пропорции. От целите модели бански изберете с плътни чашки, широки колани, които визулно ще издължат силуета.
Пясъчен часовник

Бански според фигурата
Тази форма е считана за идеална тип фигура. Но това може да съсипано с неподходящ бански. За да се подчертаете тънката талия, изберете бикини с връзки. Също така ще изглеждат добре и стандартни бикини-триъгълници. Но ако гърдите са малки, не избирайте такива. Едно парче плат ще подчертае недостатъците, вместо да ги скрие. Следователно, изберете модели с дълбоко деколте и изрязани от двете страни.

Фигура във форма на круша


Това е много често срещан вид форма, особено при жени над 35. Такива са физиологичните функции – бедрата се разширяват, а гърдите избледняват. Бикините е по-добре да са едноцветни и ниско изрязани, а горнищата – ярки, бродирани с камъни, с широко разположени тънки презрамки, за да се отклони вниманието от бедрата. Целият бански в този случай е строго забранен. 

Бански, подходящи за фигура правоъгълник

Бански според фигурата
С тази фигура трябва да бъдете много внимателни. Бикините е по-добре да са американски тип – техните V-образните форми визуално удължават фигурата. Сутиенът трябва да се избира с повдигащ ефект.  Целите бански е по-добре да са с различни щампи, като в талията трябва да са по-дребни.

Разбира се, при избора на бански костюм трябва да се обърне внимание не само на вида на фигурата, но и на индивидуалните характеристики: размер на гърдите, форма на корема. 

Основната задача са правилните акценти, които правят фигурата по-пропорционална.

Използвани са материали от https://e-zdravey.com

Не изхвърляйте старите чорапогащи.

Използвайте ги в дома и градината, като ги трансформирате в практични аксесоари. Вижте няколко идеи за употреба на старите чорапогащници, които се каните да изхвърлите.

20 неочаквани употреби на чорапогащниците

1. Прецедете боята преди употреба, като поставите парче чорапогащник в горната част на кутията и изсипете нужната боя през тъканта… или пък олио след пържене! защо не?!

2. Използвайте старите чорапогащи за полиране на мебелите. Направете ги на топки и изтъркайте дървените повърхности. Найлонът е мек абразив и ще премахне нечистотиите.

3. Използвайте чорапогащи, за да завържете растенията в градината към колчетата. Срежете секторите за пръстите и нарежете тъканта на тънки обръчи. Тези ластични аксесоари са чудесни за връзване на домати или фасул.

4. Парчетата от найлонова тъкан излъскват обувките по-добре от гъбичките. Нанесете боята, изчеткайте и излъскайте с кълбо от тъканта.

5. Съхранявайте луковиците да зимуват в мазето в няколко стари чорапогащника. Материята позволява на въздуха да се движи. Можете да съхранявате някои продукти, например глави лук и картофи, като ги поставите в чист чорапогащник или дълъг чорап три четвърти, завържете възел и поставите друга глава. Окачете чорапогащника на стената на проветриви сектори.

20 неочаквани употреби на чорапогащниците

6. Чистете насъбраната мръсотия от щорите и мрежите срещу насекоми, като използвате топка от стара найлонова материя.

7. Ако сте изпуснали дребен предмет на пода и не можете да го намерите, поставете парче чорапогащена тъкан върху накрайника на прахосмукачката и го завържете добре. Минете с нея по пода, за да захванете предмета, който ще се закачи за защитното парче.

8. Ако някоя от детските играчки с пълнеж се е повредила, может еда използвате нарязани на малки парчета чорапогащници, за да създадете пълнеж. Най-добре е да направите парчетата на топки.

9. Ако пътувате и трябва да съберете багажа си на по-малки пакети, използвайте чорапогащи. Навитите на рула дрехи и аксесоари можете да съхранявате в секторите за краката. Багажа можете да завържете с гъвкави ивици от материята, нарязана от чорапогащите по широчина.20 неочаквани употреби на чорапогащниците

10. Поставете в чорапогащници топчетата срещу насекоми или ароматни потпури за ароматизиране на гардероба. Напълнете сектора за пръстите и завържете на възел, окачете на стената.

11. Съхранявайте старите вестници и списания, като ги навиете на руло и ги завържете с ивици от стара найлонова тъкан.Универсальные колготки. Способы использования старых колготок (60) (542x309, 83Kb)

12. Съхранявайте използваните и почистени четки за бои в парчета от чорапогащници, за да намалите рисковете от замърсяване.

13. Използвайте долните сектори на чорапогащите, за да поставите няколко шепи соли за вана. Така солите могат да се поставят във водата на ваната, без да се разпиляват и да се размиват навсякъде.

14. Събирайте парчетата сапун в стар чорапогащник и ги използвайте за почистване на кухнята или банята.

15. Поставете точилката за тесто в парче чорапогащник, за да не се лепи тестото върху повърхностите й.

16. За да почиствате натрупалата се нечистотия по високите и труднодостъпни части на дома си, монтирайте чорапогащници с ластици за няколко закачалки, и ги трансформирайте в почистващ инструмент за пространствата. Найлонът създава статично електричество и улавя нечистотиите.

17. За да боядисате тесните процепи на мебелите, изрежете парче от стари чорапогащи и го увийте с ластици за дървена дръжка от сладолед. Потопете импровизираната четка за боя и нанесете боята.

18. Ако използвате шкурка, за да обработвате дървени повърхности, можете да проверите за неравности, като поставите на ръката си парче чорапогащник и минете с ръка по тях. Ако има трески, те ще закачат нишките на найлоновата материя.

19. Поставете парче от тъканта върху дъната на саксиите, за да не се размива почвата при изтичане на водата от растенията.

20. Поставете няколко шепи котешка тоалетна в парче найлонова тъкан и го използвайте за попиване на петна, тъй като абсорбиращите частици на тоалетната попиват течностите.

И още една НЕ по-малко важна идея: ако ви се скъса ремъка на колата по време на пътоване, чорапогащник ще ви помогне да се доберете до най-близкия сервиз за ремонт!

Между другото, можете да оберете банка! Шега, разбира се! 😉 

Източник: rd.com

Shopping Cart